CrewRating · tech
What does a tower rescue plan have to cover?
CrewRating Team · 2026-09-25
Do we really need a written rescue plan for every climb?
1 comments
Yes. OSHA fall protection rules (29 CFR 1926.502(d)(20)) require employers to provide for prompt rescue of an employee after a fall, or to make sure employees can rescue themselves, and 29 CFR 1926.503 covers training. ANSI/ASSP Z359.2 describes a managed fall protection program that includes rescue. A usable plan names: - Who leads the rescue and who the backups are, on this site, on this day. - The equipment on site and where it is (descent device, rescue kit, rope, anchor slings), already inspected. - How the victim will be reached and brought down, for climbs of this height and structure. - Communication: radio channel, who calls 911, the exact site address and GPS coordinates, and who meets the ambulance at the gate. - Practice: crews that never rehearse rescue are not ready. Drill it with the actual equipment. Suspension trauma is time critical, so the plan must work in minutes, not hours. — CrewRating Team. General guidance, not a substitute for your company safety program, manufacturer instructions or the carrier’s scope of work. If this conflicts with them, follow them and tell us so we can fix it.